ŠTA JE INTOLERANCIJA?

Intolerancije hrane je nepodnošenje nekih od prehrambenih proizvoda, a da toga često nismo ni svjesni. To je obično praćeno simptomima vezanim za probavni sistem: bol u trbuhu i grčevi, nadutost, mučnina, proljev i zatvor; a ponekad se javi i glavobolja, kožni osip i ekcem. Intolerancija hrane je negativna reakcija na hranu ili neki sastojak hrane, koja se javlja svaki put nakon konzumiranja veće količine hrane, od strane probavnog sistema koji nije u stanju da pravilno probavi ili razloži hranu, zbog nedostatka određenih enzima.
Intolerancija sama po sebi nije alergija na hranu, kod koje je čitav imunološki (odbrambeni) sistem organizma aktivan, a nije ni trovanje koje je uzrokovano toksičnim materijama.


ZAŠTO JE TEST INTOLERANCIJE HRANE IZUZETAN?

-lako je dostupan

-predstavlja krajnje jednostavan način samopomoći

-zavisi isključivo od odluke pojedinca


UZROK INTOLERANCIJE - HISTAMIN

Intolerancija je uzrokovana povećanom razinom histamina u hrani. Histamin, se nalazi u namirnicama koje nastaju uz proces vrenja ili fermentacije kao: vino, pivo, zreli sirevi, ukiseljeno povrće i u prerađenoj mesnoj hrani kao: salama, šunka, slanina, kobasica, pršut, te druge namirnice kao: školjke, većina riba uključujući i riblje konzerve, konzervirani paradajz, kečap, špinat, čokolada ...
Razgradnju histamina vrši enzim diamin oksidaza u probavnom sistemu. Ako je nedostatak ovog enzima, a povećan unos količine namirnica bogatih histaminom javljaju se simptomi poput glavobolje, osipa, svraba, proljeva i povraćanja ili bolova u trbuhu. Reakcije na histamin u hrani nisu alergije na hranu iako simptomi mogu izgledati isto, zbog povećanog lučenja histamina i u tijelu.

Najčešća intolerancija je:
1. Intolerancija kravljeg mlijeka – mlijeko koje sadrži mliječni šećer laktozu, za čiju je razgradnju potreban enzim laktaza, koji nastaje u ćelijama tankog crijeva.
2. Intolerancija glutena- gluten je protein koji se nalazi u pšenici i drugim žitaricama, te njegovo nepodnošenje izaziva bolest crijeva celijakija.


SIMPTOMI INTOLERANCIJE

1. Gastrointestinalni simptomi – najčešći : bol u trbuhu, nadutost, zatvor, proljev, gubitak apetita, žgaravica, mučnina, grčevi, problemi sa tjelesnom težinom;
2. Dermatološki simptomi- akne, ekcem, svrab, osip, rozacea, urtikarija, psorijaza;
3. Neurološki simptomi- vrtoglavica, glavobolja, migrena, tenzijska glavobolja, nervoza, nesanica, nedostatak koncentracije;
4. Respiratorni simptomi- poteškoće disanja, astma, rinitis, sinuzitis, začepljenost uha, šum u uhu;
5. Psihološki simptomi- anksioznost, autizam, depresija, umor, hiperaktivnost, mučnina, omaglica, panični napadi, napetost;
6. Lokomotorni simptomi- artritis, fibromijalgija, otečeni zglobovi.

Simptomi intolerancije ne moraju se javiti uvijek, nego samo ako se određena namirnica unosi u velikim količinama ili se unosi jako često. Npr. Osobe sa intolerancijom laktoze mogu bez problema uzimati mlijeko uz kafu ili popiti čašu mlijeka dnevno.


PROCES TESTIRANJA U ORDINACIJI "SALUS"

Da bi bili testirani, potreban je uzorak krvi, koji se uzima u laboratoriji ordinacije Salus. Test se radi na 160 poznatih namirnica koje su razvrstane u 11 grupa: žitarice, meso, mliječni proizvodi, povrće, voće, uljarice, riba i morski plodovi, začini, zaslađivači, pića i slatkiši. Namirnice unutar određene grupe su obojene u 4 boje koje označavaju sklad ili nesklad organizma i te namirnice:

Crvena boja - označava neprihvatanje namirnice tj. one su zabranjene
Plava boja - označava djelimično prihvatanje namirnice, te se one uzimaju sa oprezom i ograničeno
Crna boja - označava namirnice koje su neutralne i mogu se konzumirati po slobodnom izboru
Zelena boja - označava veoma poželjne namirnice za organizam i treba ih konzumirati u što većoj količini.

Uz test, radi se i odgovarajući jelovnik od strane nutricioniste, i sve zajedno naš pacijent dobiva za 10 do 15 dana. Kada se utvrdi koje namirnice organizam ne podnosi, one se isključe iz ishrane najkraće u intervalu od 3 mjeseca. Time organizam dobiva ono što mu je potrebno. Nakon dovoljne pauze i postignutog efekta, uz konsultaciju sa ljekarom, može se u kontrolisanim količinama uzimati i zabranjena hrana. 


SPISAK NAMIRNICA NA KOJE SE MOŽETE TESTIRATI U ORDINACIJI SALUS:

Mali test (150 namirnica)

Veliki test (300 namirnica)